Nacioglu.8m.net





.

Bir karadeliğe ait olan bu resimde
karadelik çevresinde
girdap yaparak dönen
gaz ve yıldızların oluşturduğu
disk ve karadeliğin kutupları
doğrultusunda püskürtülen
madde jeti görülmektedir.



[ N.E.Kassim, D.S.Briggs,T.J.W.Lazio,T.N.LaRosa, J.Imamura (NRL/RSD) ]

Samanyolu Galaksisinin merkezinde radyoastronomlar, kompleks ve gizemli bir yer keşfettiler. Galaksi merkezinin hemen yakınında, çok parlak bir bölge görülmektedir. Buraya Sagittarius A (Sgr A) adı verilmiştir. Bu parlak bölgenin, merkezdeki, güneş kütlesinden milyon misli büyüklükteki karadeliğin hemen yakınında olduğu zannedilmektedir.


[S.Price (AFRL/VSBC) et al, CBE, MSX, USAF]

Bu resimde de Samanyolu merkezi
Görülmektedir. Merkezde çok geniş toz bulutları, parlak genç yıldızlar, dönen gaz halkaları ve büyük bir karadelik bulunmaktadır.

7 Temmuz 2001

[ 2 MASS Project, Umass, IPAC/Caltech, NSF,NASA ]

Samanyolu Galaksisinin Merkezinin İnfrared Resmi. Bizim galaksimizin merkezi çok kalabalıktır. Görünür ışıkta merkez opak toz şeklinde görünür. İnfrared ışıkta ise opaklık daha azdır. Yandaki fotoğrafta yaklaşık 1 milyon yıldız tesbit edilmiştir. Galaksi merkezi resmin sağ tarafında olup, Sagittarius yıldız kümesinden 30000 ışık yılı ötededir. Galaksi merkezini çevreleyen kısım yoğun yüksek enerjili radyasyon yayar.Merkezde çok büyük bir karadelik olduğu düşünülmektedir.


[ F.Baganoff (MIT) et al, CXO, NASA] 10 eylül 2001

Samanyolunun merkezinin titreşmesi merkezde karadelik olduğunu göstermektedir. Yandaki x-ray fotoğrafı Chandra x-ray gözlemevinde çekilmiştir. Merkezi temsil eden Sagittarius A , resimde parlak bölgedir. Bu bölgede güneşten milyon kere daha büyük bir kütle olduğu zannedilmektedir. Küçük bir hacimde bu kadar büyük bir kütlenin olması, burada ancak bir karadelik olmasıyla mümkündür.

Bir karadeliğin göbeğinde bir tek nokta, yani tek boyut denen tekillik (singularity) vardır. Bu şekildeki nokta tekillik, yalnızca dönmeyen karadelikler için geçerlidir.Bir karadelik, kendi evrenini oluşturan bir dış olay ufku (photon sphere) ile bizden ayrılır. Buradan içeriyi göremeyiz. Eğer dış olay ufkundan içeri girersek, tekilliğin artık çok etkin olduğu bir bölge olan iç olay ufku (horizon) ile karşılaşırız. Tekillik (singularity) karşıtı olmayan ve matematik sayılarımızın tükendiği, değerlerin sıfırdan küçük olduğu bölgenin adıdır. Bu tekillik nokta biçimindedir.

Bir karadelik için sadece önüne geleni yutmak vardır. Maddeyi, enerjiyi, zamanı, ışığı ve mekanı hapsederek alır götürür. Bir karadelik büyüdükçe başka karadeliklerle birleşip daha da güçlenir. Yuttukça güçlenir, güçlendikçe daha çok yutar ve sonunda bütün evreni yutacak bir boyuta gelir ve tüm evreni yutar. Böylece kıyamet, evrenin mezarı olan bir karadeliğe gömülmesiyle kopacaktır.


 <<<Geri